Geen categorie

Welke problemen ervaren hoogbegaafde jongeren?

Hoogbegaafde jongeren wijken op intelligentieniveau af van de gemiddelde Nederlander. Dit kan tot problemen leiden in de wereld waar zij leven. Denk aan invloed in gezin, karakter enz. Deze problemen kunnen voorkomen worden maar zijn vaak moeilijk te voorkomen. Deze problemen kunnen psychisch, sociaal, emotioneel enz. zijn.

In dit artikel lees je meer over soorten problemen die hoogbegaafde jongeren met zich mee kunnen dragen.

 

Ontwikkeling

Hoogbegaafde kinderen/jongeren kunnen vaak al op jongere tijd best moeilijke dingen begrijpen terwijl zij er eigenlijk psychisch niet mee om kunnen gaan wat vaak zorgt voor problemen en kortsluiting in het hoofd. Vaak door het volwassener denken wordt het kind ouder ingeschat en weet het eigenlijk niet goed met welke kinderen hij/zij nou moet omgaan en leeft het eigenlijk tussen twee werelden. Dit kan leiden tot angst, twijfel en eenzaamheid.

 

Perfect

Veel hoogbegaafde kinderen hebben ook te maken met perfectionisme. Vaak proberen deze mensen alles zo goed mogelijk te doen zodat zij complimenten krijgen en daardoor de faalangst en onzekerheid weg te schaduwen. Het is op zich geen probleem maar wel als de lat zo enorm hoog wordt gelegd dat het daarop faalangstig gedrag gaat vertonen en zichzelf gek maakt om maar geen fouten te maken.

Juist faalangst kan leiden tot onnodige fouten waar de persoon dan heftig op reageert en nog verder opgaat in het perfectionisme.

Perfectionisme gaat niet vanzelf over dit moet verholpen worden of de persoon in kwestie moet er zelf aan gaan werken. Om precies te weten of je hoogbegaafd bent kan je hoogbegaafdheid testen en zijn er kenmerken voor hoogbegaafdheid waar je dus jezelf naast kan leggen.

 

Kritische blik

Eén van de kenmerken van een hoogbegaafdheid is dat zij vaak een kritische blik op het leven en andere mensen hebben. Ook komt het vaak voor dat ze erg kritisch op zichzelf zijn en vaak door school, vrienden en familie worden beschouwd als zeur. Hierdoor wordt het ook vaak niet serieus genomen en spelen er weer nieuwe problemen op.

 

Rechtvaardigheid

Eén van de misschien wel positieve punten aan hoogbegaafdheid is rechtvaardigheidsgevoel. Zij vertrouwen meer op zichzelf en hun kompas dan op websites of wat er op tv of sociaal media wordt gezegd. Veel hoogbegaafde mensen zullen dus altijd eerlijk zijn en worden vaak als klikker beschouwd aangezien zij ook van andere alles eerlijk vertellen, ook als dit niet helemaal juist of volgens de regels is.

 

Niet hetzelfde zijn

Niemand is hetzelfde maar toch hebben we allemaal overeenkomsten. De mensen die hoogbegaafd zijn, zijn net weer iets anders. Deze mensen krijgen er dan ook last van als ze ontdekken dat ze echt anders zijn. Hierdoor kunnen er zelfs zelfmoordneigingen komen of extreem woedend en boos gedrag.

 

Met hoogbegaafdheid moet goed worden omgegaan zo kan je hoogbegaafdheid testen om zo goed geholpen te worden. Hoofdbegaafdheid is niet erg maar hier moet wel goed mee worden omgegaan.

Gratis stockfoto met advies, afwachtend, analyse

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *