Geen categorie

Onderzoek naar Microdosing

De praktijk van het nemen van kleine, regelmatige doses psychedelische medicijnen om de stemming, creativiteit of productiviteit te verbeteren, mist robuust wetenschappelijk bewijs, zeggen wetenschappers. Het proces, microdosering genaamd, wordt door sommigen geprezen, met vooraanstaande voorstanders in Silicon Valley. Maar tot op heden ontbrak wetenschappelijk bewijs om claims over de voordelen en veiligheid te ondersteunen of zelfs volledig te onderzoeken.

Internationaal onderzoek

Nu heeft een internationale groep onderzoekers, onder leiding van Imperial College London en Maastricht University, de kwestie benaderd in een brede review paper, die vandaag is gepubliceerd in Journal of Psychopharmacology, om enkele van de belangrijkste vragen aan te pakken, waaronder wat microdosering is ? Is het veilig? Is het legaal? En zijn de beweringen over voordelen van het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica zelfs aannemelijk?

Volgens de onderzoekers is hun beoordeling bedoeld om bewijsmateriaal te presenteren rond verschillende thema’s van microdosering psychedelica, zoals LSD of psilocybine (paddo’s), inclusief discussies over zorgen over effecten op de cardiovasculaire gezondheid, en om een kader te bieden voor toekomstig onderzoek in de Oppervlakte.

‘Ondanks zoveel belangstelling voor het onderwerp, hebben we nog steeds geen wetenschappelijke consensus over wat microdosering is – zoals wat een’ micro’-dosis is, hoe vaak iemand het zou nemen en zelfs als er mogelijke gezondheidseffecten zijn “, zei professor David Nutt, Edmond J Safra-leerstoel Neuropsychopharmacology aan het Imperial College London en hoofdauteur van de recensie.
In de praktijk kan de frequentie echter sterk variëren – van een paar opeenvolgende dagen tot weekdagen – evenals de sterkte en potentie van stoffen, afhankelijk van wat het is en waar het vandaan komt.

De review legt uit dat hoewel de meeste rapporten over microdosering tot nu toe anekdotisch zijn en gericht zijn op positieve ervaringen, toekomstig onderzoek moet worden uitgebreid om zich te concentreren op de potentiële risico’s.

Het team richt zich op psilocybine – de actieve stof in paddo’s – als een van de twee meest gebruikte psychedelische stoffen (naast LSD) en bevindt zich veel verder langs de klinische pijplijn tot mogelijke goedkeuring als behandeling, en presenteert het beschikbare bewijs over verschillende aspecten van microdosering.

De belangrijkste onder de genoemde problemen is het gebrek aan gecontroleerde wetenschappelijke studies, de standaardmaatstaf in de medische wetenschap – waar het effect van een behandeling wordt gemeten bij degenen die het nemen tegen een controlegroep of placebogroep (die de verbinding niet gebruiken). De auteurs noemen ook een gebrek aan zekerheid over de doses die in eerdere onderzoeken werden gebruikt, evenals waar de stoffen vandaan kwamen en hun potentie.

Met betrekking tot de veiligheid claimen ze bewijs voor langdurige, herhaalde dosering van psilocybine bij mensen en dieren, en dat er enig bewijs is om cardiovasculaire risico’s te benadrukken.

Onderzoek in Nederland naar Micro doseringen

Dr. Kim Kuypers, van de Universiteit Maastricht en eerste auteur van de recensie, zei: “Deze recensie komt op het juiste moment omdat er veel hoop wordt gegenereerd door positieve berichten in de media over vermeende effecten van microdosering. Patiënten voelen zich misschien aangetrokken door die rapporten om het te proberen, maar kunnen eigenlijk niet geholpen. We proberen het gebrek aan wetenschappelijk bewijs te benadrukken dat microdosering inderdaad effectief is in het bestrijden van bepaalde symptomen en hopen dat dit een nieuwe impuls zal geven.

Meer over dit onderwerp op: https://microdose-pro.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *