Blog

3 tips voor de omgang met kinderen met autisme

Over het algemeen hebben autistische kinderen moeite met communiceren en sociale contacten leggen. Echter, autistische symptomen of uitingen kunnen heel erg verschillen in ernst. Sommige kinderen kunnen prima functioneren in het dagelijks leven, maar zijn wat trager in het oppikken van sociale tekens. Aan de andere kant van het spectrum zitten kinderen die zichzelf afsluiten van iedere vorm van sociaal contact. Het is goed om deze verschillen in het achterhoofd te houden bij de tips.

Verplaats jezelf in de wereld van het kind

De grootste bron van communicatieve problemen ontstaat doordat er een gebrek is aan zelfinzicht en inlevingsvermogen. Voor een kind met autisme is dit een stuk moeilijker dan voor een ‘gezond’ persoon. Daarom moet je tijdens het communiceren jezelf altijd de vraag stellen: “hoe verwacht ik dat hij of zij gaat reageren?”. Dit is natuurlijk ook een proces wat door ervaring en meerdere contacten een stuk makkelijker gaat, bij beide partijen. Een voorbeeld hierbij is als het kind zichzelf bepaalde handelingen of rituelen heeft aangeleerd. Voor een ander zien ze er wellicht vreemd uit, waardoor je misschien geneigd bent het kind te onderbreken. Dat is vaak een slecht idee, omdat het kind zich tijdens de handelingen veilig en rustig voelt. Als je dat doorbreekt, kan het lastige situaties opleveren.

Ben duidelijk en consistent in je eigen gedrag

Kinderen met autisme hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Veranderingen vinden ze niet fijn. Daarom is het belangrijk dat je bij herhalende communicatie dezelfde manieren gebruikt en duidelijk maakt hoe je je moet gedragen in sociale situaties. Gebruik vooral korte en duidelijke instructies die je regelmatig herhaalt. Zo leert het kind het makkelijkst en voel je elkaar steeds beter aan. Houdt daarnaast rekening met een leercurve die wat vlakker is dan bij ‘gewone’ mensen. Autistische kinderen zijn soms mentaal (op sommige vlakken) een stuk jonger dan hun daadwerkelijke leeftijd.

Wees niet bang om hulp in te schakelen

Als ouder heb je ook niet alle antwoorden, zeker omdat ieder kind anders is. Er is niet één manier om communicatie met autistische kinderen soepel te laten verlopen. Daarnaast is het leerproces behalve lang vaak ook enorm vermoeiend. In dat geval is het zeker niet onverstandig om mensen in je omgeving te vragen om wat extra ondersteuning. Aan de ene kant heb je familie en vrienden die wellicht kunnen helpen, maar je kunt soms ook kiezen voor professionele autismezorg. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme (zowel kinderen als ouders). Zo kun je af en toe stoom afblazen of zelfs nog meer handige tips krijgen. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.  

Heb jij ook een leuke, interessante of leerzame blog over gezondheid, levensstijl of iets anders?
Laat het ons weten door contact met ons op te nemen!

 

gallery/11f29b60-eb02-4228-abb9-d1939bb0fb0c